AHLAN WASAHLAN WAMARHABAN BIKUM

"Kepimpinan Thaqofah Teras Pembangunan Ummah"

HaaSiBuu AnFuSaKum QobLa An TuHaaSibuu

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Karya Asli : SaBaHaNmUsLim
Bunga sakura,

Waktu hidupmu hanya sementara,
Namun kau tetap mengindahkan hidupmu semekar-mekarnya,
Kerana kau tahu jangka waktumu,
Waktu yang diberi tidak dibuang sia-sia.

Manusia,
Tidakkah kau sedar,
Bahawa hidupmu laksana bunga sakura,
yang hanya tumbuh pada musim semi,
yang hanya hidup dengan waktu yang singkat,
Namun ingin aku bertanya pada dirimu,
Tidakkah kau ambil pelajaran darinya,
dari kemekaran bunga sakura,
menjadikan masa hidupnya semekar-mekarnya,
bagaimana pula dengan kita.

Tidak kah kau memikirkan,
sesungguhnya pada penciptaan langit dan bumi,
ada tanda-tanda peringatan untuk kita,
laksana bunga sakura pada hidupnya,
agar kita mengambil pelajaran,
bahawa hidup ini ada waktunya,
waktu yang ditentukan oleh Yang Maha Kuasa,
mekarkankanlah waktu mu itu semekar-mekarnya,
agar kau tetap mekar di akhirat sana.

Friday, February 12, 2010

Salah Siapa, Sebenarnya.. Apa silapnya


Derhaka biasanya dikaitkan kepada sikap anak terhadap kedua org tuanya.. itulah adat yang sering berlaku dlm kalangan kita. Penah seorg lelaki, berjumpa dan mengadu kepada Rasulullah SAW, tntg sikap anaknya yang derhaka kpdnya. haq ayahnya tidak ditunaikan.. lalu ditanya kepada anaknya, apa yang dijawab adalah sebaliknya, {si ayahnya pada asal tidak memberikan pendidikan agama dan tarbiyyah kepada anaknya..} inilah kesilapan terbesat ibubapa zaman skang.. mereka hanya melihat haq zahir yg perlu ditunaikan, nafkah, pakaian, makanan , tmpat tinggal dan sebagainya yang berbentuk dunia, tanpa disedari haq isteri dan anak2 nya yang berbentuk ukhrawi diabaikan dengan sewang-wenangnya ..

Sebenarnya, Haq seorang ayah yg paling utama terhadap anaknya, adalah bermula sebelum dia berkahwin lagi, iaitulah ketika memilih calon isteri, andai isterinya seorg yang solehah, maka isterinya lah yg membantunya mencorak anak2nya nanti, berbekalkan didikan agama yg sempurna, itulah isteri yang solehah. maka terlaksanalah sebahagian haq ayahnya terhadap anaknya.. TAPI, bilamana si lelaki memilih perempuan yang tholihah, yakni wanita yang kurang baik, dr segi pakaian mahupun akhlaq, maka ternyatalah, dia sendiri telah menderhaka anak yang bakal dilahirkan kerana telah mengabaikan haq anaknya itu, iaitu seorg ibu yang solehah.

Namun segalanya diukur, dengan menguji sejauh mana kekuatan si suami dalam mentarbiyyah si isteri yang kurang solehah. Attoyyibatu littoyyibin.. itulah janji Allah sebenarnya, tapi mengapa masih ada mempertikai.. "ada juga lelaki baik yng mdapt isteri yang kurang taat.." perlulah diketahui bahawa, dalam bab ni ada 2 perkara.. bagi lelaki yang bernasib sprti ini, samada itu sebagai Kafarah ketas kesalahannya yang lalu dan sebagai ujian keatasnya.. itu bergantung kepd sisuami, keyakinan pada Allah itu perlu ada.. andai dilihat dgn pandangan keimanan maka akan terzahirlah rasa taqwa pada Allah.

Jadi pesanan buat Lelaki disana, pilihan anda adalah penetu halatuju anak anda, tunaikan haq anak2mu mulai saat ini, ia! saatnya adalah sebelum hari pernikahanmu. Sucikan jiwamu, bersihkan hatimu,, kerna kelak hatimu bakal berguna utk memandu jalan hidupmu pada masa akan datang.

pilihlah sesuatu melalui pandangan mata hati,
kerana itulah bisikan nurani,
pancaran Nur Ilahi..

~Pesanan Hawa Buat Adam~

No comments:

Post a Comment

AnTaRa RaJaK (Harapan) DaN KhAuF (Kebimbangan)

Konsep Rajak dikaitkan dengan harapan manusia akan kurniaan Allah sama ada di dunia mahupun akhirat. Sangkaan baik bahawa Allah akan memasukkan mereka ke dalam syurga kerana Allah bersifat dengan Maha Pengasih dan Maha Pengampun.

Konsep Khauf pula dikaitkan dengan perasaan takut dan bimbang akan azab Allah dan malapetaka yang diturunkan sama ada di dunia lebih-lebih lagi di akhirat.

Manusia tidak dapat dipisahkan dari 2 keadaan ini sama ada rajak atau khauf. Ada yang terlalu berharap (sangka baik) terhadap kurnia Allah sehingga mereka lupa untuk beribadat kepada Allah. Mereka lalai dan relaks dari tanggungjawab sebagai hamba Allah namun masih menaruh harapan tinggi Allah akan mengampunkannya. Mereka lupa bahawa azab Allah amat pedih.

Satu golongan lagi terlalu takut terhadap azab Allah sehingga sebahagian besar masanya beribadat tanpa ada ruang untuk hal-hal selain dari urusan akhirat. Mereka lupa untuk menguruskan keduniaan mereka.

Kedua-dua golongan ini extreme sama ada ke arah keduniaan dan keakhiratan mutlak. Golongan pertama condong ke arah dunia dan lupakan akhirat sementara kedua condong ke akhirat dan lupakan dunia.

Dalam memperkatakan kedua-dua keadaan ini, kedudukan kita hendaklah antara khauf dan rajak; tidak terlalu khauf dan tidak terlalu rajak. Adalah lebih selamat dalam menjalani hidup di dunia ini, kita lebihkan perasaan khauf - takut kepada Allah. Dengan ada perasaan ini kita sentiasa takut melakukan maksiat dan rajin membuat ibadat. Hidup kita akan lebih selamat. Meskipun begitu jangan terlalu takut sehingga terabai tanggungjawab di dunia.

Bila masanya kita perlukan perasaan rajak (harapan)? Jika khauf semasa menjalani hidup dunia, rajak pula kita gunakan semasa di ambang kematian. Di saat-saat menghadapi mati, kita hendaklah penuhkan dengan harapan 100% supaya Allah mengampuni kita. Kita menyangka baik Allah akan memasukkan kita ke dalam syurga. Ketika inilah kita yakinkan kepada diri kita Allah Maha Pengampun, Maha Pengasih, Maha Penyayang dan Maha Lemahlembut. Allah menurut apa yang kita sangkakan. Jika kita sangka baik terhadap Allah, Maka dengan sifat itulah Allah akan memperlakukan kita.. Wallahua'lam